Rapport treningssamling

Åsnes Expedition Amundsen arrangerte siste helgen i januar treningssamling på Dyranut Fjellstova for deltagere og andre som ønsket erfaring og kunnskap om å ferdes i fjellet vinterstid.

Instruktører: Camilla Ianke fra Northern Exposure, Kari Varberg, Hans Kristian Halvorsen og Øyvind Lillehagen.

Foto: Øyvind Lillehagen
Skrevet 30.01.2017 19:13

De 20 deltagerne ankom Dyranut Torsdag kveld til hjemmelaget hjortegryte og litt sosialt samvær. Før deltagerne fikk krype inn i soveposen for kvelden holdt Kari Varberg og Camilla Ianke et foredrag med bilder og erfaringer fra expedisjonsturer.

Tidlig fredag morgen sto frokosten på Dyranut dekket og det var fyr på peisen.Dagens program besto av innendørs leksjoner om blandt annet snøskred, førstehjelp, felttjeneste, GPS, kart, navigasjon og utstyr. Deretter ble gruppen delt opp i 4 ulike lag med hver sin instruktør. Og vi fortsatte utendørs med mer praktiske leksjoner og testing av utstyr før vi skulle
ut i fjellet. Det er mye utstyr og mange nye impulser for de aller fleste, men vi kom oss etterhvert ut på ski med pulken på slep. Og siden solen går tidlig ned på denne årstiden ble det kjapt god trening med navigasjon i mørke. De 4 lagene tilpasset fart og opplegg individuelt men det var avtalt felles
campområde, så når natten nærmet seg var det en yrende camp med et betydelig antall telt.

Lørdag morgen våknet noen etter sin aller første natt ute i vintertelt. Solen krøp opp bak horisonten og Hardangervidda viste seg fra sin vakreste side. Når man gikk mellom teltene kunne man høre primuser som blusset og trøtte stemmer som pratet om frokost og erfaringer fra natten.
Til dagens første leksjon ble gruppen delt i 2 lag. Camilla Ianke tok med seg det ene laget og fortsatte praktiske øvelser og leksjoner rundt temaet snøskred og kameratredning. Deltagerne lyttet med nysgjerrige ører og dette var et tema mange ønsket lære om.
Hans Kristian Halvorsen med lang erfaring og fartstid innen vintertjeneste og overlevelsesinstruksjon fra forsvaret oste av kunnskap og trygghet når han tok det andre laget med på en leksjon i frostskader og behandling av skader i felt.
Kari Varberg bidro med kunnskap og erfaring fra mange år i Røde kors og utallige turer og ekspedisjoner i høyfjellet. Alle fikk prøve seg på ulike scenarioer og praten gikk lystig. Etter endte leksjoner byttet lagene plass.

Ved lunsjtider (noe som på fjellet er definert til en gang midt på dagen når magen skriker) gikk alle tilbake til sine telt og laget egen mat før det ble gjort klar til
avmarsj. Resten av dagen skulle brukes til skitur i fjellet med individuell tilpasning av opplegg.
Isete føre gjorde pulken lett å trekke, men satt større krav til skiferdigheter. De ulike lagene øvde på ulike ting som navigasjon, skiteknikk, kameratsjekk og gå rutiner. En god stund etter at mørket hadde lagt seg kunne man se stadig flere hodelykter nærme seg det punkt vi hadde avtalt som campomeråde for natt 2.
Som seg hør og bør dro været seg litt til og både snø og vind gjorde sitt til at alle fikk trent på teltoppsetting og camprutiner i noe annet enn bare solskinn. Og med 2 netter på rad ute i vinterfjellet fikk alle oppleve betydningen av rutiner med utstyr og kunnskaper for å holde seg tørr og varm.

Søndag morgen brøt vi tidlig leir og satte kursen tilbake til Dyranut. De ulike lagene fortsatte der de slapp på lørdag og brukte hele turen tilbake til Dyranut til å trene på ulike nye kunnskaper.
På Dyranut ventet varm betasuppe og en god evaluering av dagene i fjellet. Øyvind Lillehagen gikk gjennom løypa for "Åsnes Expedition Amundsen" på storskjerm og kom med gode tips spesifikt for løpet.
Mange hadde fått nye gode turvenner, alle hadde fått ny kunnskap og et lass med erfaring. Det var nærmest vemodig når det til slutt ble tid for å ta farvel.Hardangervidda hadde skrudd på sola igjen, og det var felles enighet om at å reise hjem nå var galskap! En liten trøst var at de fleste ses igjen i Eidfjord om en snau måneds tid.

Takk til alle som deltok for en fantastisk helg.

Lykke til med fremtidige turer i fjellet !