Expedition Amundsen – mer spennende enn noen gang

Årets utgave av «verdens hardeste skirenn» - Expedition Amundsen ble utrolig spennende. En rekke utøvere byttet på å ligge i tet og dra, til slutt var det Trygve Markset som dro i land seieren etter en formidabel spurt. Tiden ble til slutt 23 timer og 58 minutter.

Foto: Kai-Otto Melau
Skrevet 08.03.2016 13:04

Ruta deltagerne gikk er den samme Roald Amundsen gikk i 1896, som en forberedelse til Sydpolekspedisjonen i 1911. Amundsen nådde aldri fram til Eidfjord da han ble overrasket av dårlig vær og valgte å snu. Han uttalte senere at turen over Hardangervidda var vel så strevsom og farefull som hans erobring av Sydpolen.
 - Det var knallhardt og mot slutten måtte jeg bare satse alt for å komme først over målstreken, sa Trygve Markset etter løpet.
Beste kvinne ble Kristine Solberg (27.52) og beste lag ble Team National Geographic Channel med Lars Christian Vold og Kristian Horne (24.13).

«Verdens hardeste skirenn»
Expedition Amundsen kalles «verdens hardeste skirenn». Den dag i dag benyttes den aktuelle ruta til forberedelser for ekstreme polarekspedisjoner. Deltagerne krysser Hardangervidda med pulk, enten alene eller som lag med 2 eller 3 deltagere. Ruta er verken merket eller oppkjørt, men deltagerne må innom sjekkpunkter underveis. Alt av nødvendig utstyr – mat, klær, kart og kompass må deltagerne selv frakte med seg i pulken som veier minimum 40 kg. Ønsker man hvile må man etablere leirplass og sove i telt. Ingen assistanse blir gitt underveis i løpet, bortsett fra i nødstilfelle.
Årets utgave av Expedition Amundsen bød på relativt fine værforhold, men tungt føre. På grunn av mye nysnø i enkelte partier ble det tungt å gå i front og lage spor. Dette la sitt preg på løpet og en stor gruppe løpere gikk mer eller mindre samlet i front til siste sjekkpunkt.

Flytte egne grenser
Med trening og forberedelser er Expedition Amundsen et løp alle kan gjennomføre. For Xtremeidfjord er de viktigste deltagerne de som flytter egne grenser og utfordrer seg selv. Vi ønsker å vise fram at Hardangervidda er overkommelig for alle og ikke bare topptrente atleter.